Aku terus mencari diriku...


Salam perjuangan............Sepagian..aku mencari diriku..berjam-jam duduk depan laptop ni..rasa gundah, resah serba x kena..dah 4 hari x solat..cuti khas bulanan..nurani yang begitu mudah tumpul ini ku cuba tajamkan dengan berzikir dan bacaan almaksurat yang memang telah ku hafal dan hayati sekian lama..namun ia tetap x sama dengan kehebatan solat...airmataku menitis lagi begitu laju tanpa boleh ditahan-tahan..memperingati peristiwa malam isra' dan mikraj 27 rajab pasti menajamkan nurani..hikmah difardukan solat ke atas kita, di turunkan kefarduan solat kepada Rasulullah di atas langit tidak seperti syariat yang lain diturunkan di bumi..

Subhanallah ...masaalah solat ini memang menakjubkan, ia meresap ke seluruh relung kehidupan kita. sekurang2nya 5 kali sehari semalam, ia membersihkan kita dari segala noda, dan membebaskan kita dari jerat dunia. Di kala kita sebok dan tekun bekerja, solat zuhur tiba untuk mengingatkan kita kepada Allah. Setelah itu kita pun terus bekerja hingga lelah. Lalu tibalah asar untuk memulihkan semangat dan spirit pada tubuh ini. Salat maghrib, solat isyak menyusul kemudian untuk terus memberi tenaga luarbiasa kepada kita..menyusul untuk menutup hari yang sibuk ini. Demikian kita kemudian memulai harinya yang baru dengan solat subuh dan dengan cahaya yang baru..Solat merupakan station pengisi bahan bakar bagi tubuh. Tika tekad dan kemahuan berkurang, semangat menurun dan badan melemah, solat datang untuk memulihkannya dengan bahan bakar ilahi..dengan solat, fizikal kita hidup di bumi namun jiwa kita berhubung dengan Pencipta langit dan bumi.

Ya Rasulullullah.. aku rindu padaMU. Salam sejahtera untukmu, wahai Rasulullullah..salam sejahtera untukmu wahai kekasihku, kekasih Allah..aku merinduimu ya Rasululullah. Ya Rasullullah..aku berjanji wahai Rasululullah, aku akan teruskan perjuangamu..aku akan menjaga sunnahmu, akan ku sampaikan ajaran dan sunnahmu pada setiap orang yang ku temui dan ku hampiri..aku tahu dan insaf ya Allah..begitu ramai abid dan pejuang Mu sedang sujud, menangis kepada Mu, bersimpuh di hadapan Mu, begitu ramai yang mengucapkan Ya Allah...maaf.., ampun Ya Allah..pasti kau membanggakan mereka dihadapan para malaikatMu..Ya Allah jadikan kami insan yang semakin gemar beribadat, kian mencintaiMu, Rasul dan agamaMu..Melihat gambar2 diatas begitu menyentuh nurani ini..gambaran terbaru di Masjid Nabawi..Ya Allah aku begitu rindu untuk menziarahi rumah Mu dan makam Rasululullah..permudahkan Ya Allah Yang Maha Mendengar rayuan...Ya Allah kurniakan kami kesempatan berhaji sesudah berhaji serta berumrah sesudah berumrah..Amin
1 comment:

Nur Su'aidah Bachok said...

ana uhbbuka aidon ya rasulallah..
selawat ke atas baginda..cinta dan saynag untuk baginda..rinduuuuu sekali nk jejak kaki ke sana...