Ya Rabb ajarkan kami..tuntuni kami...

Assalamualaikum..Salam Ramadhan Karim

Anakanda dan sahabat2 yang di rahmati Allah..

Jalan2 kat blog2 kegemaran terjumpa artikel yang sgt bermanafaat untuk diri ini..beberapa bulan yang lepas dah membacanya dan terus mempraktikannya dan sekarang pun sedang menghabiskan bacaan buku " Berubat dengan Solat"  karangan Fahrur Muis..sengaja copy dan paste disini mudah2an bermanafaat  ye..

 

Allah Ajarkan Berubat Dengan Solat

Assalamualaikum wr. wb.

Apa khabar semua? Lama juga rasanya saya tak berpeluang untuk mencoretkan sesuatu di sini ... Setiap hari tugasan saya rasanya kian bertambah ... Pernah saya menghadapi cabaran untuk menyiapkan empat tugasan penting dalam tempoh lima hari. Saya rasa almost impossible boleh menyiapkan semuanya ... Saya agak tension ketika itu ... kemudian saya teringat bahawa sekiranya Allah mengkehendakiNya maka tidak ada satu pun yang mustahil ... Di atas keyakinan itu, saya terus berdoa memohon pertolongan Allah agar saya dapat menyiapkan semua tugasan itu dalam tempoh yang ditetapkan. Alhamdulillah semua tugasan telah disempurnakan mengikut tarikh sasaran ... saya sendiri sukar mempercayainya kerana tugasan-tugasan itu bukan mudah ... alhamdulillah itulah Allah yang Maha menguruskan segalanya ...
Pada malam ini saya ingin sekali menulis, tetapi saya tidak ada idea apa yang hendak ditulis kerana banyak ilham-ilham yang saya dapati sebelum ini apabila tidak saya catit berlalu begitu saja, agak sukar saya ingati. Kemudian saya bertanya pada Allah, apa yang patutnya saya tulis malam ini ... 'tek' tidak sampai tempoh sesaat, Allah ingatkan catatan yang pernah saya buat di telefon saya tentang ilham-ilham yang saya perolehi ...

Salah satunya yang ingin saya kongsikan pada malam ini adalah Allah ajarkan saya untuk berubat dengan solat... Anda rasa pelik? Jangan rasa pelik, boleh dicuba : )

Saya menghadapi masalah darah yang agak berasadik. Justeru banyak makanan yang tidak boleh saya makan terutamanya tomato, kekacang, kentang dan sebagainya. Sekiranya saya tersilap makan maka badan saya akan sakit insyaAllah. Justeru saya akan sering perlu berubat samada secara perubatan moden atau perubatan tradisional.

Beberapa bulan yang lalu, saya menghadapi masalah badan saya sakit-sakit dan lenguh-lenguh. Saya berubat, baik sekejap dan sakit kembali ... dan saya berubat lagi ...baik dan sakit lagi ... Keyakinan saya pada perubatan yang biasanya saya ambil begitu menebal hingga apabila terasa sakit saya ulangi lagi proses perubatan yang sama yang biasanya menyembuhkan saya ...Hanya saya agak pelik kenapa pada kali ini saya sakit kembali walaupun saya menjaga apa yang saya makan ... Itulah saya lupa bahawa Allah Yang Maha Menyembuhkan ...

Alhamdulillah, pada suatu hari (pada waktu itu saya sedang menghadapi sakit di bahagian tulang belikat dan juga sakit-sakit badan) sewaktu saya solat dan sedang sujud diilhamkan Allah kepada saya agar di betulkan posisi sujud saya kerana posisi sujud yang betul insyaAllah boleh menyembuhkan sakit-sakit tulang belikat, pinggang dan anggota badan yang lain. Lalu saya membetulkan posisi sujud seperti mana yang diajarkan oleh Pak Ustaz Abu Sangkan di dalam pelatihan solat khusyuk yang saya hadiri. Saya sujud agak lama dan alhamdulillah dengan kaedah sujud yang betul, kita tidak akan rasa penat bersujud dengan lama. Kemudian saya ulangi di rakaat-rakaat yang lain.

Alhamdulillah sebaik selesai solat, rasa sakit di tulang belikat hilang. Begitu juga rasa letih dan lenguh-lenguh tulang yang saya rasakan. Alhamdulillah, lepas itu saya tidak meneruskan sesi perubatan yang biasa saya lalui (sehingga ke hari ini, alhamdulillah), badan saya rasa sihat dan wang pun dapat dijimatkan : )

Pak Yus Ansari juga pernah bercerita bahawa beliau pernah mengalami selsema dan kemudian beliau berubat melalui solat. Beliau menambah solat-solat sunat, contohnya kalau kebiasaannya solat sunat sebelum dan selepas zuhur, dibuatnya dua rakaat, pada kali ini dibuatnya 4 rakaat. Beliau solat dengan lama sambil membetulkan posisi rukuk dan sujud. Alhamdulillah kemudian selsemanya pulih tanpa perlu memakan ubat.

Itulah hebatnya solat yang diciptakan Allah. Allah menjaga kesihatan kita melalui solat. Bayangkan ketika kita rukuk, kita regangkan tulang belakang ... dan kita tahu bahawa regangan (stretching) ini melancarkan darah. Apabila tulang belakang sihat, bayangkan organ-organ yang berhubung dengannya pun sihat seperti jantung, hati, pankreas, buah pinggang dan sebagainya. Bayangkan 17 kali kita rukuk setiap hari, sepatutnya kita punyai tulang belakang yang sihat dan organ-organ yang sihat. Tapi kenapa kita solat 5 kali sehari tapi masih sakit-sakit ... Mungkin rukuknya tidak sempurna, tidak betul posisi dan tidak tumakninah ...Begitu juga dengan sujud ... Sujud mengalirkan darah yang membawa oksigen ke otak. Pada pagi hari otak kita kaya dengan okisigen tapi nanti petang ia semakin kekurangan dan membuatkan kita rasa letih. Bayangkan kita sujud 17 kali sehari, pastinya kita ada otak yang cerdas ...lebih cerdas dari otak orang-orang yang tidak solat ... tapi kenapa ya, 17 kali kita sujud tapi bila balik kerja petang-petang, tak terasa segar ... jawapannya sujud kita tidak tepat posisinya dan tidak lama, tiada tumakninah ...


Solatlah dengan posisi yang betul, insyaAllah ia boleh menyembuhkan penyakit. Hebatnya Solat ini. Bukan sekadar ia menghidupkan hati dan jiwa, bukan sekadar ia mencegah perbuatan keji dan mungkar dan membentuk keperibadian yang mulia tetapi ia boleh menyembuhkan penyakit. Istimewanya solat ... untuk menganugerahkan solat kepada kita, Allah menjemput Rasulullah saw untuk menerimanya sendiri di dalam peristiwa isra' mikraj ... itulah anugerah besar yang kita ada selama ini, hanya kita yang tidak menghargainya ...


Hanya Allah Yang Maha Mengetahui

Andalah Raja!!!

Salam Ramadhan AlMubaraq...

Apa khabar iman kita pagi ini..mudah2 semakin bertambah iman dan taqwa - dengan kita menjalani proses pendidikan di bulan Ramadhan yang sarat dengan rahmat dan keampunannya..selepas subuh tadi sambil2 menyiapkan anakanda2 yang sekolah rendah dan Pasti sempat singgah di satu website yang sangat menarik.. www.stoningdiamond.blogspot.com sengaja saya copy and paste di sini untuk di kongsi mudah-mudahan bermanafaat untuk kita semua ..ambil dan peruntukan sedikit masa untuk merenung kata2 yang sangat mengesankan..nilai dan ubahlah cara kita berfikir, merasa dan bertindak..dan perhatikan apa yang berlaku pada diri dan persekitaran..

 

ANDA lah Raja...


Pekerjaan bisa menjadi ringan atau menjadi berat
tergantung niat.

Kehidupan bisa menjadi ringan atau berat

tergantung niat.

Sebuah masalah bisa menjadi mudah atau sukar

tergantung respon kita.

Jangan selalu menyalahkan lingkungan,

Karena lingkungan akan selalu berubah,

Pikiran adalah raja yg bebas,

Anda sendirilah  yg menentukan kebahagiaan,
Karena kebahagiaan sudah tersedia di dalam hati,
Tergantung keyakinan Anda kpd Allah.

"Maukah engkau memasuki benteng Ku yg aman?,
bentengku adalah Laa ilaha illallah.
" (hadist qudsi)


SYUKUR

Kerja keras adalah peta untuk mencapai keberhasilan,
Kerja keras adalah ungkapan rasa syukur,
atas kesehatan yg diberikan, atas umur singkat,
dan syukur atas amanah agung yg diberikan.
Kerja keras yg diiringi iman
adalah jalan untuk mencapai Ridho Nya.
Pergunakanlah, karena suatu saat sendi2mu akan kaku,
suatu saat nafasmu akan terputus2,
kakimu tidak kuat menopang bahkan tubuhmu sendiri.
Pergunakan waktu yg sangat berharga ini.


Anakanda2 dan sahabat yang dikasihi..berdamailah dengan masa lalu kita..peristiwa yang telah kita lalui pahit manis..suka duka ..berjaya gagal..semua itu telah di atur dan di izinkan berlaku oleh Allah swt yang sentiasa melihat, mengatur dan menentukan untuk kita..semua yang telah, sedang dan akan di atur untuk kita itulah yang terbaik tepat pada waktu dan tikanya tidak sedikit pun tercepat atau terlambat..nikmati dan bersyukurlah di setiap saat dan ketika..Allah pasti mengurniakan sukses pada kita tanpa batas!!!  

 
  

Ramadhan is the month of feeling for one another....

Salam Ramadan Al-Mubarak

Assalamualaikum,
Di kesempatan ini saya ingin merakamkan ucapan Selamat Menjalani Kehebatan Ramadan.

Moga kita lebih HEBAT dari sebelumnya,
bukan sekadar menahan lapar dan dahaga
bahkan mengisi hari dengan istighfar memohon keampunan ALLAH,
Bertasbih mengagungkan ALLAH,
Fokus menghayati ayat-ayat ALLAH,
Mencairkan poket untuk bersedekah,
Melemparkan kapet meniti jalan ke Rumah ALLAH,
Menangis ketika merendahkan diri semasa sujud mengagungkan Al-Malik.

Berazamlah:-
1. Solat Subuh berjamaah di Masjid
2. Solat Dhuha setiap hari sebelum memulakan tugas
3. Membaca butiran madah Qur'an yang indah untuk meruntun hati di setiap kesempatan
4. Qiyamulail setiap malam sebelum sahur.
5. Perbaiki Akhlaq agar Islam terus subur kerana Rasululah s.a.w dan Madinah telah merintis mendidik generasi Qur'an dengan kehebatan Akhlaq.

Law of The Seed...

Take a look at an apple tree.

There might be five hundred apples on the tree, each with ten seeds. That's a lot of seeds! We might ask, "Why would you need so many seeds to grow just a few more trees?"

God has something to teach us here. It's telling us: "Most seeds never grow. So if you really want to make something happen, you better try more than once." This might mean;

You'll attend twenty interviews to get one job.

You'll interview forty people to find one good employee.

You'll talk to fifty people to sell one house, car, vacuum cleaner, insurance policy or idea.

You might meet a hundred acquaintances to find one special friend.
And you might need to attendcertain trainings several times in order to grasp the lesson learned.

When we understand the 'Law of the Seed', we don't get so disappointed. We stop feeling like victims. We just need to understand them and work with them. 
 
Ku copy and paste drp blog seorang kawan...   www.miorazli.com

"Allahumma baariklana fi Ramadhan"...Ya Rabb..MAY THIS BE OUR BEST RAMADHAN EVER !!Dear Brothers and Sisters,
Assalamu Alaikum Wa Rahmatullahi Wa Barakatuhu,

Ramadan is at our doorsteps and like every year the anticipation of it grows by the day. Muslims the world over are looking forward for the blessings of this great month. We all can feel it – the workplace, our homes, the markets, the social media on the net – the buzz is on about the upcoming arrival of this blessed month.

However, as we start to engage ourselves with the worship and festivities of Ramadan, let’s pause and ask ourselves whether our last year’s Ramadan was better than the one before it? How did we strive to make it any better? How are we going to make the one this year better than the one last year?

One may ask – why make it better? The answer is that there is no Ibadah (worship) like fasting and Allah’s rewards for this act of worship can be limitless.

The prophet (peace and blessings of Allah be upon him) said: “You should fast, for there is nothing like it.” [Classed as saheeh by al-Albaani in Saheeh al-Nasaa’i.]

For the hadith where the Messenger of Allah (peace and blessings of Allah be upon him) said: “Allah said: ‘Every deed of the son of Adam is for him except fasting; it is for Me and I shall reward for it…’”,Al-Qurtubi said: what this means is that the amount of reward for good deeds may become known to people, and they will be rewarded between ten and seven hundred fold, and as much as Allah wants, except fasting, for Allah will reward it without measure.

 This is supported by a report narrated by Muslim (115) from Abu Hurayrah (may Allah be pleased with him) who said: The Messenger of Allah (peace and blessings of Allah be upon him) said: “Every deed of the son of Adam will be rewarded between ten and seven hundred fold. Allah said: ‘Except fasting, for it is for Me and I shall reward for it’” – i.e., I shall reward it greatly, without specifying how much. This is like the verse in which Allah says (interpretation of the meaning):  “Only those who are patient shall receive their reward in full, without reckoning” [Quran: al-Zumar 39:10]

From the above, it is obvious that the rewards for fasting are multiplied from 10 to 700 to potentially limitless as He wills. So, let’s think again – Ramadan and fasting provide us the potential and opportunity for Unlimited Rewards.


However, we will be rewarded based on our actions and our intentions. The better we make our worship, the more rewards we stand to gain. That’s why we need to strive more every year – yet another opportunity to make it better than the previous.

First, let’s do some “soul searching” in assessing our intentions. What is it that excites us in welcoming this month? What are we are looking forward to? Is it the socializing, the Iftar festivities, and the change of schedules or is it about our yearning for more rewards, the hope to seek forgiveness for our sins, and hence the prospects for a better life here and in the hereafter?

Our clarity of intentions as we start this blessed month can make a big difference. Consider this hadith by the Prophet (peace and blessings of Allah be upon him):
Actions are but by intention and each person will have but that which he intended.” (Narrated by al-Bukhaari (1) and Muslim (1907).

Ibn al-Qayyim (may Allah have mercy on him) said: “The degree to which a person is helped and aided by Allah depends on the degree of his intention, drive, aim and hopes. Help from Allah comes to people in proportion to their drive, intention, hopes and fears, and failure comes to them in like manner.”

Let’s heed to those reminders. Take some time to ensure that your intention is to seek rewards and forgiveness for your sins and you will observe a miraculous transformation in the nature of your actions as they will automatically get aligned to your intentions. If left uncalibrated through your sincere intentions, your actions will instead focus on the festivities and other distractions more than you getting closer to Allah, which should be your primary objective in this month. And that can’t happen unless you intend for it and take actions to realize those intentions.

Also, once we align our intentions to seek Allah’s pleasure alone (remember where Allah said that fasting is for me and I will reward for it), you will notice that ALL your actions will be for Him. You won’t leave any room for the devil to get in your heart to make you show off your actions. A man asked Tameem ibn Aws al-Daari (may Allah be pleased with him), ‘How do you pray at night?’ He got very angry and said, ‘By Allah, one rak’ah that I pray in secret in the small hours of the night is more beloved to me than praying the whole night long and then telling people about it.’

Consider this hadith of the prophet: “Whoever does the deeds of the Hereafter to gain some worldly benefit, will have no share of the Hereafter.” (Reported by Ahmad. Saheeh al-Jaami’, 2825).”

Another step you can take to make this Ramadan better is to make your worship more “goal directed” as that will help you focus on your acts of worship and will also force yourself to achieve those goals.

Let’s ponder on what our pious salaf said about forcing ourselves to do more in our acts of worship. Muhammad ibn al-Munkadir said: “I struggled against my own self for forty years until it became right.” Thaabit al-Banaani said: “I struggled for twenty years to make myself pray qiyaam al-layl, and I enjoyed it (qiyaam al-layl) for (the next) twenty years.” ‘Umar ibn ‘Abd al-‘Azeez said: “The best of deeds are those which we force ourselves to do.” ‘Abd-Allah ibn al-Mubaarak said: “The souls of righteous people in the past used to push them to do good deeds, but our souls do not do what we want them to do except by force, so we have to force them.” Qutaadah said: “O son of Adam, if you do not want to do any good except when you have the energy for it, then your nature is more inclined towards boredom and laziness. The true believer is the one who pushes himself.”

So, for this Ramadan set some realistic goals for the amount of worship and for the levels of your sincerity and you will not only have something to strive for but you will feel more satisfied after Ramadan is over if you achieved what you set out for. And next year, you can raise the bar higher and set loftier goals – another step towards achieving unlimited rewards.
In summary, let’s pause for a few moments to straighten our intentions and ensure that they are not diluted by the typical “Ramadan distractions” such as socializing, Iftar parties, idle talk during late hours, late night TV, fashion shows, etc. Also, set some goals for this month and get set to achieve them.

"Jibrael appeared before me and said: "Woe to him who found the blessed month of Ramadan and let it passes by without gaining forgiveness" . Upon that I said: Aameen".(Sahih Bukhari)

He also said: "Whoever does not fast for even one day in Ramadan..., without a valid excuse, shall never be able to repay that day even if he fasts for the rest of his life" (Ahmad)

"Many are the ones who keep Sawm attaining nothing by such except hunger, and many perform Salat by night attaining nothing by it except the discomfort of staying awake."

(Ibn Majah)Rasulullah (sallallahu alayhi wa sallam) further stated that: " Allah does not require the discarding food and drink of the person who fasts but does not refrain from bad speech and action." (Sahih Bukhari)

Perhaps it may be our last Ramadan, our last opportunity to benefit from the special blessings and forgiveness that accompanies this month, for who knows we may be there or not to receive the blessings next year.

Let’s pray that we get the maximum rewards possible this Ramdhan.


Ramadhan Mubarak!
--
My Lord! grant me that I should be grateful for Thy favor which Thou hast bestowed on me and on my parents, and that I should do good such as Thou art pleased with, and make me enter, by Thy mercy, into Thy servants, the good ones.